Sandra tipsar om träning i Torsby
Sandra Hansson, trea i årets Vasalopp, är ofta på Valbergsängen och i Torsby för att träna i tunneln. Här tipsar hon om andra fina träningsmöjligheter i området.
Finnsjörundan
Perfekt för en lite längre rullskidstur. Bra tur att träna stakning på. Du utgår från Torsby och kör bort till ICA Toria. Där ifrån åker du bilvägen mot Norge (Kongsvinger). Efter cirka 1 timmes åkning med fina stigningar kommer du till några hus och där tar du vänster mot Finnsjön (står på skylten). Sedan är det bara att följa den vägen, som nästan är helt utan trafik. Efter drygt 5 kilometer kommer en rejäl uppförsbacke i några kilometer. Där körde jag ofta intervaller med skidgymnasiet. Efter cirka 2 timmars åkning kommer den här vägen ut på en annan och då svänger du till vänster tillbaka mot Torsby. Efter böljande backar och drygt 2 och en halv timmes åkning kommer du ut på samma väg som du tidigare idag åkte ut på. Nu tar du till höger och då kommer du till ICA Toria efter 2 km åkning. Hela turen tar knappt 3 timmar.

Hovfjällsracet
En riktig klassiker som precis fått nylagd asfalt. Denna tuffa uppförsbacke har Torsby skidgymnasium använt sig av under lång tid som testtävling. När du kommer från ICA Toria på riksväg 45 ska du bara fortsätta förbi infarten till skidtunneln och köra ytterligare cirka 16 km. Bäst är att köra bil dit, behövs när du ska tillbaka ner. Sväng vänster vid skylten Hovfjället. Parkera och värm upp några kilometer och bekanta dig med delar av banan. Bara några tiotals meter från riksväg 45 går starten på Hovfjällsracet. Banan är ganska lätt de första 2 kilometerna vilket ger möjlighet att åka sig varm innan de tuffa stigningarna börjar. Tjejerna på skidgymnasiet kör inte ända upp utan 4,7 km, du ser en skylt där det står mål. Killarna ända upp och det är då 7,4 kilometer långt med 390 höjdmeter. En fin backe att dela upp om du önskar att köra intervaller istället, bra på både klassisk och skate.

Hårda milen
En markerad bana som utgår från skidstadion i Torsby. Färgen på den är svart/vit. En favoritbana att löpa som erbjuder en skonsam varierad terräng med en hel del backar. Tar 50-65 minuter beroende på tempo.

Friidrottsbanan i Torsby
Denna ligger intill skidgymnasiet, Stjerneskolan. Cirka 700 meter från Valbergsängen. Här har du fina möjligheter att få lite fart i benen och till exempel köra 10x400 meter eller varför inte testa 3 000 meter.

Torsby badhus
Ligger också intill Stjerneskolan och friidrottsbanan. En bra val om du behöver vila upp du lite efter hård träning och simma loss musklerna.

Tossebergsklätten
Här är ytterligare en klassiker som brukar imponera på nya besökare. Den här backen har partier med 20 graders lutning. Är generellt lite brantare än Hovfjället men kortare, knappt 2,2 km med en snittstigning på 12,1 grader och 224 höjdmeters klättring. Du tar bilen från Torsby och kör söderut på riksväg 45 mot Sunne i cirka 15 kilometer. Sväng höger vid skylt Tossebergsklätten. Du startar intervallen nere vid bommen och målet är uppe på toppen vid flaggstängerna före kaffestugan. Här behövs en bil med chaufför som kan skjutsa dig ner igen. För de mest vältränade körs det många turer upp och ned. Kan variera mellan intervaller och att ta hela backen på en gång.

Slalombacken vid Torsby skidstadion
Perfekt att köra sprättande skidgång i eller att träna spänsthopp. Kan kombineras med utomhusgymmet som finns utanför omklädningsrummen på skidstadion.

Gymmet på Valbergsängens Sporthotell
Bästa stället att bo och äta på är Valbergsängen. Här har du som boende också tillgång till ett gym som ligger i källarlokalen i ett av husen. Lite tuff atletklubbstil och inte som SATS men du har det allra mesta som behövs för att få kört ett riktigt bra styrkepass. Det är faktiskt värt ett besök bara att höra på den musiken som spelas där.Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?