Kristina hittade formen på skidlägret
Kristina Mörnstam från Malmö är en av många motionärer som tagit sig an utmaningen en Svensk klassiker. Här berättar hon om "toppa-formen-lägret" på Valbergsängen och hur det hjälpte henne att utvecklas på skidor.
- När jag köpte mina första längdskidor i höstas kunde jag inte åka överhuvudtaget. Första gången jag provade trillade jag sju gånger på sex kilometer. Då gick jag med en träningsgrupp och lärde mig att åka rullskidor och var med på mitt första skidläger, säger Kristina.

Vann platserna i tävling
Kristina vann platser till toppa-formen-lägret i Valbergsängen och Torsby i en tävling arrangerad av Stadium. Hon och hennes fem väninnor fick åka på ett tvådagarsläger med teori, teknikpass i tunneln, längdåkning utomhus och ett så kallat cxworks-pass, som är ett funktionellt styrkepass.
- Vi var alla väldigt nöjda med passen och alla tips vi fick. Jag fick bland annat lära mig hur jag kan få en bättre balans, hur jag ska styrketräna och vad jag ska äta för att orka träna mer, säger Kristina.

Trevlig weekendresa
För Kristina och hennes väninnor var lägret också en trevlig weekendresa och inte bara en helg för skidträning.
- Vi är ett tjejgäng som alltid har roligt tillsammans och vi hade en supertrevlig helg. På dagarna tränade vi längdåkning, på kvällarna spelade vi sällskapsspel och badade bastu, säger Kristina.

Fantastisk skillnad
Kristina tycker att ett skidläger är ett bra sätt för att komma igång med sin längdåkning.
- Det gör en fantastiskt stor skillnad, speciellt för mig som knappt kunde åka skidor. I år blev det till och med Öppet spår och nästa år ska jag åka Vasaloppet. Jag kommer absolut vilja åka på ett läger till, säger Kristina.

Svensk klassiker
Fysik aktivitet har alltid varit viktigt för Kristina. I år gör hon och några av hennes väninnor en Svensk klassiker.
- Klassikern är en 50-årspresent till mig själv. Kondition har jag alltid haft eftersom jag har sprungit många lopp, även maraton. Den största utmaningen har varit att lära mig att åka längdskidor. Men tack vare lägret har jag utvecklats mycket, säger Kristina Mörnstam.

Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?