USA-besök i Torsby
För första gången lade USA:s damlandslag i längdskidåkning försäsongsträningen i Sverige, på Torsby sportcenter och Valbergsängens sporthotell. Samtidigt som det svenska damlandslaget.
- Någon liknande anläggning finns inte i USA, säger Matt Whitcomb, som är förbundskapten.
- Här finns allt som vi behöver. Skidtunneln är perfekt för försäsongsträning och runt skidtunneln finns det som vi behöver för fysträning, rullskidor, styrketräning och allt annat. Sedan är även omgivningarna perfekta för ett träningsläger. Något liknande finns inte i USA.

Kommer bra överens
Det är också första gången som det amerikanska och svenska skidlandslaget förlagt sina läger på samma plats och tid. Här tränade de båda landslagen tillsammans, småtävlade och bytte erfarenheter.
- Svenska landslaget är oerhört trevligt och bra att träna med och vi ledare kommer bra överens. Jag tror även att det är positivt för tjejerna att lära känna varandra över landslagsgränserna, säger Matt Whitcomb.

Siktet inställt på medalj
Den amerikanske kaptenen har siktet inställt på medalj i VM och OS. En stafettmedalj tycker Matt Whitcomb är inom räckhåll:
- Vi kan mycket väl utmana de allra bästa i världen, inklusive de svenska tjejerna. Och när vi väl står på startlinjen är vi förstås konkurrenter*, avslutar Matt Whitcomb.

* Kanske var det samträningen med de svenska damerna i just Valbergsängen som gett resultat då amerikanskorna för första gången tog en pallplacering i Världscupen och det i Gällivare 25 november där laget kom på en tredjeplats efter svenskorna.

Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?