Klä dig rätt för spåret
När man ger sig ut i längdspåret är det viktigt att klä sig rätt. John Vikman från Sportwin, ger oss några tips om hur vi ska hålla rätt temperatur.
Närmast kroppen är någon form av funktionsunderställ det bästa valet. Det finns i olika material men det viktiga är att understället transporterar bort fukt så att man håller sig torr. Är det kallt ute kan man ha ett andra lager kläder, som även det ska transportera fukten vidare.
- Många elitidrottare tar på sig ett andra lager först när det är under 10 minusgrader, säger John Vikman.

Tät fram, luftig bak
Ytterlagret bör ge vind- och regnskydd framtill, och andas och vara elastiskt baktill, så att man håller en så optimal temperatur som möjligt. Ett plus är att de ytterplagg som finns idag ofta även fungerar bra att springa och cykla i.
- Sedan ett par sockar, gärna i ull med förstärkning runt tårna.

En jack-nyhet
Björn Dählie, den norske skidlegenden, har numera ett eget klädmärke, som marknadsförs i Sverige av Sportwin. Det handlar om funktionella och hållbara kläder med bra passform. En nyhet för i år jackan Legend, som beskrivs som det bästa Björn Dählie tagit fram i jackväg någonsin. John Vikman har testat den:
- Det kändes som att jag aldrig klädde mig fel, oavsett om det var varmt eller kallt, om jag så hade mycket eller lite under, den reglerade temperaturen perfekt. Det var en aha-upplevelse.

Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?