Rasmus fortsätter elitsatsningen
I skidtunnelns reception hittar vi 25-årige Rasmus Blom. Efter skidgymnasiet stannade han kvar i Torsby där han nu både jobbar och fortsätter att satsa på skidåkningen.
Rasmus kommer från Högsäter i Dalsland och började på skidgymnasiet i Torsby för nio år sedan.
- Efter skolan fortsatte jag att satsa och fick till en början lite ströjobb i skidtunneln. För ett par år sedan blev jag anställd som receptionist och skidinstruktör.

7-12 pass
Jobbet i receptionen går bra att kombinera med den fortsatta elitsatsningen.
- Jag har hela tiden haft samma inställning, att ständigt utveckla mig. Jag tränar två pass de dagar jag inte jobbar och ett pass när jag jobbar, det blir 7-12 pass i veckan. Och jag njuter av att ha det så här bra.

Vasaloppet en självklarhet
Rasmus tävlar i Sverigecupen och satsar samtidigt på en del långlopp. Vasaloppet är en självklarhet, i år ska det också bli två så kallade Skiclassic-tävlingar i utlandet är det tänkt. Hans styrka är den klassiska skidåkningen och han har en fallenhet för att staka bra.

Rasmus ingår, tillsammans med fem andra skidåkare, i Team Torsby.
- Vi sponsras av kommunen med träningsläger, träningskläder med mera. Vi sköter det mesta själva men har en samordnare till hjälp. Jag är också med i Team Arkmek, som är en långloppssatsning.

Målet är att ta poäng i Sverigecupen och ta sig in bland de 30 bästa i SM och så småningom bland de 50 bästa i Vasaloppet där bästa resultatet var en 83:e plats 2011.

Tunneln ett lyft
Rasmus har kunnat följa tunnelverksamhetens utveckling på nära håll.
- Tunneln har verkligen satt sig. Först var det nyhetens behag, sedan kom en dipp men nu har tunneln fått en plats i folks medvetande och är ett lyft för hela Torsby. Valbergsängens sporthotell har förstås gjort sitt till.

För fem år sedan kom bara de riktigt duktiga åkarna till tunneln för att träna, och de nyfikna som knappt hade stått på skidor.
- Men det har hänt något under de senaste två åren. Träning i sig har fått ett uppsving och motionärsgruppen har blivit seriösare, det kan vi märka här i Torsby sportcenter. Allt fler motionärer vågar sig till tunneln idag och det även när landslagen är här.

Ansvarar för Vasaloppsläger
Skidåkarna i Team Torsby åker inte bara skidor för egen del.
- Vi ansvarar för en rad olika Vasaloppsläger och endagsträffar med teori och skidpass för alla nivåer, från nybörjare till elitmotionärer. Vi har också ett särskilt läger för tjejer, säger Rasmus, som nu har fullt fokus på säsongen 2012-2013.


Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?