Fredrik lär dig vallningens ABC
Längdskidvallning - för många är det en djungel av produkter och komplicerade tekniker, men det behöver inte vara så svårt. Fredrik Martinsson på Team Sportia i Torsby Ski Tunnel lär dig grunderna för en lyckad vallning.
- För att vallan överhuvudtaget ska ha en bra verkan är det viktigt att spannet på dina skidor är rätt. Spannet är det område där fästvallan ska sitta och är olika stort beroende på skidans material och storlek. Se till att du får spannet tydligt utmärkt med streck på skidorna när du köper dem, säger Fredrik Martinsson, som är butiksföreståndare på Team Sportia i Torsby Ski Tunnel.

Använd rätt verktyg och färre vallor
Nödvändiga verktyg för att valla är sandpapper för att kunna rugga upp fästytan, en vallakloss för att glida ut fästvallan, ett vallajärn för att värma på glidparaffinet, en plastskrapa för att ta bort överbliven valla och en nylonborste för polering.
Vad gäller vallan bör man hellre hålla sig till få än många, enligt Fredrik.
- Många kunder som kommer in till oss har köpt så många olika vallor att de inte vet vilken de ska använda. Om man inte är en väldigt avancerad åkare är det bättre att hålla sig till två eller tre vallor, säger Fredrik.

Vallningens olika steg
Börja med att stryka ut två olika glidparaffiner på skidans ytterändar med hjälp av ett vallajärn. Lägg på det mjuka paraffinet först och avsluta med ett hårdare ovanpå. Skrapa bort vallarester och låt glidparaffinet kallna, polera därefter upp ytan med en nylonborste. Börja sedan rugga upp fästytan med sandpapper och lägg på ett grundvax och avsluta med en lämplig burkvalla för rätt temperatur och skrapa av överbliven valla.

Mönster med stenslipning
För åkaren som vill få ytterligare glid på sina skidor kan stenslipning rekommenderas. Slipningen skapar ett mönster i skidorna vilket ger samma effekt som mönstret i ett bildäck, det vill säga vätskan transporteras bort och hindrar att skidan klistras fast mot spåret.
- Stenslipningen är ett komplement till vallning och bör göras ungefär en gång varje säsong beroende på hur mycket man åker. Det finns ett stort antal mönster att välja på, men det finns också universalmönster som fungerar bra i de flesta temperaturer, säger Fredrik.
God tur!

Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?