Sveriges enda skidtunnel
Det började med en studieresa till Finland. Några år senare, 2006, var Sveriges första - och fortfarande enda skidtunnel klar.
- Skidtunneln har betytt mycket för Torsby. Runt tunneln har vi skapat en enastående plats för träning och välbefinnande, säger Thomas Stjerndorff, kommunchef i Torsby och en av initiativtagarna till tunneln.
Etablerat gymnasium
Med ett etablerat skidgymnasium och en stark anknytning till längdåkning kanske steget till en skidtunnel inte verkar så långt. Likväl är det många som pratat länge om att bygga motsvarande, men ännu har ingen lyckats. Torsby är fortfarande den enda orten i Sverige som kan erbjuda perfekta förhållanden för längdskidåkning och skidskytte ? året runt.
- Vi hade en bra historik och ett genuint intresse. Även om finansieringen då inte var helt enkel så lyckades vi. Idag har vi alla skäl att vara stolta över hur det har utvecklats här i Torsby i allmänhet och kring skidtunneln i synnerhet, säger Thomas Stjerndorff.

Satt Torsby på kartan
I anslutning till skidtunneln står nu också Valbergsängens sporthotell klart. Här har man skapat en anläggning med bland annat 32 hotellrum, vandrarhem, gym, restaurang och konferenslokaler för allt från världsstjärnor till motionärer. Under våren och sommaren har exempelvis svenska längskidlandslaget för herrar och damer varit på plats. Det är ingen överdrift att påstå att skidtunneln med omgivning, tillsammans med fotbollstränaren Sven-Göran ?Svennis? Eriksson, satt Torsby ordentligt på kartan.

En skicrossbana
Nu nöjer man sig inte med det. En skicrossbana, för att ta emot de kommande gymnasisterna, står klar under hösten, bara ett stenkast från skidtunneln. Här finns också skidskyttebana både ute och inne - förövrigt världens enda inomhus, rullskidbana, ute- och innegym och mycket annat. Kastar man stenen åt andra hållet hamnar man på Torsby Flygplats. Jodå, Torsby, med sina knappt 13 000 invånare, har en egen flygplats. Varje dag går två turer från och till den kungliga huvudstaden.
- Torsby är en liten kommun, men vi har hittat vår profil och fått den förankrad i Sverige. Idag är det många runt om i världen som känner till lilla Torsby tack vare skidtunneln och våra perfekta förutsättningar för träning och boende oavsett om man ska gå på skidgymnasium, vinna OS 2013 eller klara Vasaloppet för första gången, säger Thomas Stjerndorff.

Arild Monsen
Eget skryt är dock måttligt klädsamt, så vi lånar ett uttalande från Arild Monsen, längdlandslagets herrtränare:
- Det jag upplever i Torsby i år är det bästa hittills under de år jag varit här, säger Arild Monsen.
Hela artikeln kan du läsa på www.skidor.se

Fler artiklar

Nyhetsbrev

Vill du ha nyheter och aktuella erbjudanden från oss?