Nyheter från Valbergsängen hotell & vandrarhem

Nu har du som gillar att cykla i terrängen och planerar att delta i Cykelvasan eller något annat lopp åter möjlighet att hänga med på ett roligt och intensivt cykelläger 16-19 maj.
Alldeles intill skidtunneln ligger Stjerneskolans testcenter. Här testar Rålands Strid och hans medhjälpare formen hos både elitidrottare och motionärer.
- Intresset för uthållighetsträning liknar joggingboomen på 1980-talet och allt fler vill veta hur man bäst optimerar träningen utifrån sin egen nivå, säger Råland Strid.
Pulsträning är standard för många elitidrottsmän och elitidrottskvinnor och blir nu allt populärare även hos motionärer.
- Det beror främst på att du ser värdet i att kunna läsa kroppens signaler och sedan tolka dem för att göra framsteg i din träning, säger Marianne Söderlund på Polar.
När Stefan Lundgren från Ängelholm fick sluta med den professionella tennisen på grund av skada, gick det sisådär med konditionen. Nu tränar han i tunneln varje höst.
Sandra Hansson, trea i årets Vasalopp, är ofta på Valbergsängen och i Torsby för att träna i tunneln. Här tipsar hon om andra fina träningsmöjligheter i området.
1,3 kilometer spår plus skidskyttedel, allt belagt med 5 000 kubikmeter konstsnö. Nu åker snön ut för att ersättas med ny inför den 1 juni då skidtunneln öppnar igen.
Kristina Mörnstam från Malmö är en av många motionärer som tagit sig an utmaningen en Svensk klassiker. Här berättar hon om "toppa-formen-lägret" på Valbergsängen och hur det hjälpte henne att utvecklas på skidor.
Hos oss behöver du inte välja. Torsby Sportcenter erbjuder träning,motion och rekreation året om. Området är fullt av möjligheter och utmaningar för både motionär och elit.
Gunnar Augustsson som driver Valbergsängens restaurang bjuder här på ett härligt recept inför påsken: Gunnars heta lammfärsbiffar med chili och vitlök.
Mitt i den härliga vintern har vi mycket att se fram emot. Nu i helgen, till exempel, kommer ett 30-tal tjejer på skidläger med ingen mindre än Team Birkens Torstein Drivenes som ansvarig ledare.
Snart är det också sportlovsveckor och här finns mycket att göra i Torsby sportcenter med omnejd.
Att åka skidor på snösäkra härliga Hovfjället, bara 17 kilometer norr om Torsby, och bo på Valbergsängen är en utmärkt kombination.
Ny lift, puckelpist och skicrossbana. Nya snökanoner som snabbt ger bra med snö i både backe och spår.
Har du Cykelvasan som mål för din träning? Och nyligen upptäckt cykeln som det fantastiska motionsredskapet det är? Vi har pratat med Petter Holmegård, själv cyklist och distriktsansvarig på cykelleverantören Merida, för att få några enkla träningstips.
Nu är det dags för en av de mest klassiska svenska motortävlingarna, Rally Sweden. Den 10 februari blir en folkfest utan dess like när bilarna kommer in till Torsby för så kallad regrouping och service. På torget spelar det kända rockabillybandet Top Cats.
- Fortfarande finns det möjligheter att boka boende på Valbergsängen till rallydagarna 7-10 februari, säger Tomas Venuti.
Vi frågade Rikard Ohlsson på Shimano Nordic Cycle om tips om man nu skulle vilja komma igång med cyklingen redan nu, mitt i vintern.
- Dubbdäck absolut och du kan cykla året runt. Och pannlampor, som numera finns med så starka ljusflöden som 2000 lumen, säger Rikard.
Ledningsgruppen för butiksinredningsföretaget Nitton 93 med kontor i Örebro och i Tönsberg i Norge hade sin kickoff i Valbergsängen 2010. Under två dagar varvade man inomhusarbete med sportaktiviteter på Valbergsängen och Torsby sportcenter. Det gav motionsinspiration till hela företaget.
- Jag vill gärna bygga ett team och skapa gemenskap. Det känns också bra att ibland få ha lite annan fokus än siffror och kontorsarbete, säger Jan Lundin, vd för Nitton 93.
Valbergsängens restaurang är populär och det är ett hårt tryck under luncherna. När olika grupper ska serveras kan det blir så många som sju sittningar per dag.
- Vi har definitivt behov av fler sittplatser. Därför tittar vi nu på möjligheterna till en utbyggnad av restaurangen med 120 kvadratmeter, det skulle ge cirka 70 nya platser, säger Tomas Venuti, vd på Valbergsängens sporthotell.
I augusti 2012 startade Sveriges första skicrossgymnasium och det på Stjerneskolan i Torsby. Sex elever kan nu träna starter och ta sig över både trippelkullar och big jump i det nybyggda skicrossområdet i Valbergsbacken.
- Det här är en riktigt bra träningsanläggning för skicross, säger Helmut Grassl, som är ansvarig tränare för skicrossgymnasiet.
Jag har under hösten varit på ett par mässor och ett stort antal Vasaloppsträffar i olika sportbutiker runt om i landet. Tillsammans med skidleverantörer har jag träffat många skidentusiaster, de flesta med Vasaloppet som det stora målet för säsongen. På dessa träffar har jag pratat träning och träningsmöjligheter för både klubbar och enskilda.
Valbergsängens sporthotell satsar stort på träningsmöjligheter och träningsläger inför Vasaloppet, för både motion och elit. Bland annat kommer ett av Norges och världens bästa elitlag på skidor, Team Birken, att hålla i ett av säsongens skidläger.
På Restaurang Valbergsängen har man ett viktigt uppdrag - att servera näringsriktig mat till världseliten i längdskidor.
- Kommer du på rätt dag finns chansen att Charlotte Kalla sitter bredvid dig i restaurangen, säger Gunnar Augustsson som driver Restaurang Valbergsängen.
Längdskidvallning - för många är det en djungel av produkter och komplicerade tekniker, men det behöver inte vara så svårt. Fredrik Martinsson på Team Sportia i Torsby Ski Tunnel lär dig grunderna för en lyckad vallning.
I skidtunnelns reception hittar vi 25-årige Rasmus Blom. Efter skidgymnasiet stannade han kvar i Torsby där han nu både jobbar och fortsätter att satsa på skidåkningen.
I vårt nyhetsbrev kommer vi att prata om och visa upp lite olika prylar, kläder och utrustning med det gemensamma att de passar för outdoorlivet på ett eller annat sätt.
En pryl som snart kommer till Sverige är Barigo Penta 55, som ser ut som vilken snygg, klassisk analog armbandsklocka som helst, men tittar man lite närmare så ser man att den är mer än så.
När man ger sig ut i längdspåret är det viktigt att klä sig rätt. John Vikman från Sportwin, ger oss några tips om hur vi ska hålla rätt temperatur.
När man väl har bestämt sig för att ta tag i sig själv och sin träning blir det gärna lite för bra. Ett pass blir till kanske tre i veckan och så vill man gärna gå ner i vikt på samma gång. Att behålla kaloriintaget och träna och äta smart är bättre.
Nu är Valbergsängens sporthotell färdigbyggt efter att ha utvecklats under flera år. På gångavstånd från Torsby skidtunnel och redo att ta mot ännu fler världsstjärnor och motionärer som vill vässa formen inför säsongen.
- Vi har fått toppbetyg av alla landslag, skid- och cykelteam som förlagt sina läger hos oss, säger Tomas Venuti, vd och driftansvarig för Valbergsängen sporthotell.
Allt fler tar vara på sin hälsa och vill träna bättre.
- Många blir ivriga och vill verkligen förbättra sin träning och sin teknik, säger tvåfaldiga Vasaloppsvinnaren Sandra Hansson.
Att cykla är fantastisk bra träning både i sig och inför vinterns skidåkning. I Torsby sportcenters omgivningar finns det cirka 30 mil MTB-leder, allt från fina singeltracks till lättåkta skogsvägar.
Så varför inte ta med cykeln hit? Lederna utgår från Valbergsängen och skidtunneln.
Det började med en studieresa till Finland. Några år senare, 2006, var Sveriges första - och fortfarande enda skidtunnel klar.
- Skidtunneln har betytt mycket för Torsby. Runt tunneln har vi skapat en enastående plats för träning och välbefinnande, säger Thomas Stjerndorff, kommunchef i Torsby och en av initiativtagarna till tunneln.